Сучасна їдальня – запорука здорового, якісного харчування На реалізації

Доданий
04.11.2021
Номер
11
Освіта

Одним із етапів реформи шкільного харчування є модернізація шкільних харчоблоків. Проєкт «Сучасна їдальня – запорука здорового, якісного харчування» має на меті покращення умов приготування здорової, якісної та безпечної їжі, і водночас полегшити роботу працівників харчоблоку.

Автор проєкту
Бюджет
40 850 грн
Розрахунок бюджету
Район
Станичненський старостинський округ
Адреса
Нововодолазький район, Станичне

Опис

Для кого цей проєкт?

Для усіх учасників освітнього процесу ( учні та їх батьки, працівники)

Мета проєкту

Створення комфортних умов для організації правильного та раціонального харчування дітей шляхом модернізації шкільної їдальні.

Проблема

Проблема, на вирішення якої спрямований проект, - приведення матеріально- технічної бази шкільної їдальні у відповідність до сучасних санітарно-гігієнічних вимог організації харчування учнів. Їдальня посідає одне з найважливіших місць серед приміщень школи. Це і місце для прийому їжі, і територія відпочинку, де мають панувати комфорт, позитивна атмосфера та головувати санітарно-гігієнічні норми.
Харчування у шкільній їдальні є одним із пріоритетів у роботі навчального закладу. З метою забезпечення розвитку безпечного харчування, гармонійного розвитку дитин, харчування їдальня посідає одне з найважливіших місць в приміщенні школи.
Проєкт передбачає модернізацію шкільної їдальні відповідно до вимог НАССР,
що дасть можливість ефективного використання часу для приготування здорової їжі.

Пропоноване рішення вирішення проблеми і його обгрунтування

Актуальність даного проєкту полягає в тому, що одним із найважливіших чинників формування здорового способу життя учнів є організація харчування. Приготування якісної їжі, художньо та раціонально оформлений інтер’єр їдальні забезпечує як збереження здоров'я дітей, так і естетичну насолоду та комфорт.
Реалізація проєкту передбачає облаштування в приміщенні їдальні цеху первинної обробки сирої продукції за вимогами НАССР для зменшення ризику перехресного забруднення шляхом належного планування та організації потоків руху харчових продуктів, допоміжних матеріалів, предметів і матеріалів, що контактують із харчовими продуктами, персоналу, відвідувачів так, щоб вони не несли загрозу безпечності продуктів .
За умови реалізації проєкту буде забезпечено можливість організувати якісне гаряче харчування для всіх учасників освітнього процесу.

Повний опис проєкту та прогнозний обсяг витрат

Школа, що змінюється – це про нас. Вже котрий рік поспіль ми активно впроваджуємо в життя різноманітні проекти. Тому що вважаємо, що школа повинна мотивувати до гармонійного особистісного розвитку дитини, стати «школою успіху особистості», школою мрій, де кожен учень зможе себе реалізувати як індивідуальність.
Їдальня посідає одне з найважливіших місць серед приміщень школи.
Реформа шкільного харчування змушує нас ще наполегливіше працювати у напрямі модернізації шкільної їдальні. Формування культури здорового харчування є одним із важливих елементів нової української школи. Учні мають бути забезпечені безпечною, якісною, повноцінною та корисною їжею відповідно до норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку. Відповідно до першої Програми-передумов системи НАССР щодо належного планування виробничих, допоміжних і побутових приміщень повинно бути забезпечено зменшення ризику перехресного забруднення шляхом належного планування та організації потоків руху харчових продуктів, допоміжних матеріалів, предметів і матеріалів, що контактують із харчовими продуктами, персоналу, відвідувачів так, щоб вони не несли загрозу безпечності продуктів. Тому і виникла нагальна потреба облаштування цеху первинної обробки сирої продукції в їдальні ліцею.
Для облаштування такого цеху передбачається організація робочих місць, які оснащуються обладнанням, посудом і інвентарем у залежності від виду виконуваних технологічних і виробничих операцій.
Для робочого місця з нарізки сирих і варених овочів передбачається: ванна для промивання свіжих овочів або стіл з вбудованою мийної ванної, столи виробничі для нарізки овочів, обробні дошки, ножі кухарської трійки та функціональні ємності.
Друге робоче місце організується для приготування страв з гастрономічних м'ясних і рибних продуктів.
У холодному цеху особливу увагу слід звертати на зразковий санітарний порядок на робочому місці та особисту гігієну, дотримання правил товарного сусідства, тому даний цех необхідно забезпечити наступним обладнанням:
- Стіл для відходів з робочою поверхнею для очищення продуктів.
- Ванна мийна.
- Полиці настінні для зберігання інвентаря і сипучих продуктів.
- Стіл охолоджувальний.
- Стелаж для зберігання великого інвентаря (гастроємності, харчові тази, поліпропіленові ємності).

Ризики (перешкоди) у реалізації проєкту, на які слід звернути увагу

Чинники такі, як обмеження доступу до приміщення через дію карантинних обмежень.
Ріст вартості потрібних матеріалів.

Фотографії

Відповідальні підрозділи

Відділу освіти, культури, молоді та спорту Старовірівської сільської ради